Categorie├źn
Blogbericht Paul

Boerenverstand

Niet schrikken, maar Rutte is onder zijn steen vandaan gekomen en heeft gebeld! Nou maar hopen dat z’n ouwe Nokia voldoende bereik heeft om ook buiten Den Haag een werkbare verbinding tot stand te brengen. Dat het hem al jaren niet is gelukt om telefonisch een inwoner van Groningen aan de lijn te krijgen, had hem misschien aan het denken kunnen zetten. Maar goed, dit keer was het raak. Van der Tak woont in het Westland, dus dat heeft geholpen, dat redt de 6310 net. Waarschijnlijk heeft het ook geholpen dat onze premier tijdens een nogal doorzichtig charmeoffensief de van oorsprong Rotterdamse van der Tak onlangs een fantastische kerel noemde, want de man zegde direct toe toch om de tafel te willen gaan met ons nationale opperhoofd puinruimen Remkes. Nu zijn het niet de doorgaans brave LTO-leden die voor de chaotische taferelen op de Nederlandse snelwegen hebben gezorgd, dus Rutte’s initiatief zal wat dat betreft tot weinig verandering leiden. Mark van den Oever, die wat mij betreft allang in de gevangenis had moeten zitten, zal zich niets aantrekken van eventuele afspraken tussen die twee, mocht het uberhaupt daartoe komen. Zijn veelal minderjarige FDF-soldaten zullen gewoon doorgaan met het terroriseren van de samenleving en schaamteloos wegen blokkeren, afval storten, politici bedreigen en andere strafbare en wat mij betreft asociale acties uitvoeren.

De overheid heeft het natuurlijk wel aan zichzelf te wijten. Het is de overheid zelf die in het stikstofdossier volkomen heeft gefaald en daarmee de basis heeft gelegd voor de boosheid bij de boeren en de daaruit ontstane onrust. De stikstofproblematiek ligt gevoelig. Dat weet iedereen en is niet onlogisch als je weet dat de oplossing voor veel boeren enorme consequenties kan hebben. Voor hen betekent het inkrimping, sluiting, angst voor inkomen, kortom, enorme onzekerheid. Wat ligt er dan meer voor de hand dat je bij het zoeken naar een oplossing van het begin af aan met de betrokkenen om de tafel gaat. Dat je ze erbij betrekt. Dat je als eerste minister van Natuur en Stikstof alle partijen bij je roept en gaat werken aan een gezamenlijke oplossing, waarmee je de boeren zelf medeverantwoordelijk maakt voor die oplossing. In plaats daarvan legt onze overigens charmante mevrouw van der Wal een dictaat neer, waarvan iedereen op zijn vingers kan natellen dat het tot enorme opschudding en terechte onrust zou leiden. Als ik in mijn restaurant de keuken wil verbouwen, doe ik dat samen met de koks. Waarmee je een hoop ellende voorkomt. Bovendien zit bij hen de expertise. Boerenverstand heet dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *